Titel: Har sett "baran."

Meddelare: Änka Sara Larsson  År: 1915

Socken/stad: Häggdånger  By/kvarter: Häggsjö

Mamma min var född 1806. -1828 gifte hon sig. De bodde i Öje i Stigsjö. Hon påstod för full sanning, att hon hade sett "baran." Den såg ut som ett stort, grått ullgarnsnystan och rullade fram. "Inte var det en råtta", sa hon, för den var för stor, och inte var det en fågel, för den höll sig hela tiden på backen. - På tal om baran så var det en piga på ett ställe, som försökte göra den, men hon trodde inte, att det skulle bli nånting av den, och därför sa hon på skämt: "Å dynga drar du!" Men baran var allt riktig, och han drog dynga så att de höll påå bli alldeles neddragen.